Telaketjurobotti Boostilla ja sekalaisilla tekniikkalegoilla

Bittikerhossa robotiikan opettelu on aloitettu yksinkertaisella perusmallilla, jossa liikkuminen hoidetaan telaketjuilla ja edessä on tarttumakoura. Malli näyttää kutakuinkin tältä:

Telaketjut hyödyntävät Boostin A ja B moottoreita, ja pieni hammaspyörä on suoraan kiinni moottorissa. Sen alla on isompi hammaspyörä joka on taas akseloitu telaketjuun. Moottorin pyörimisnopeus putoaa telaketjuille päästyään hammaspyörästön takia 1/3, mutta tämä tuo robotille voimaa ja liikkumiseen tarkkuutta. Tietysti hammaspyörät voisi kääntää toisinkin päin ja saada robottiin vauhtia, mutta en ole varma kuinka kovasta väännöstä Boostin moottorit tykkäävät.

C-porttiin on vielä kytketty Boostin irtomoottori, joka taas aukoo ja sulkee yksinkertaista kouraa.

Tästä voi ladata robotin rakennusohjeen (PDF).

Ohjeen olen tehnyt Lego Studio 2:lla. Telaketjuja en jaksanut lähteä väkräämään ohjelmalla, siitä on vain maininta että ”tähän seuraavaksi telaketjut”.

Huom! Robotti siis ei ole koottavissa yksinään Lego Boost-setin legoilla, vaan siihen tarvitaan jonkun verran sekalaisia perustekniikkalegoja.

Scratchilla robotin saa myös helposti liikkeelle. Alla on koodiesimerkki, jolla robotti liikkuu eteen tai kääntyy sivuille nuolinäppäimillä ja on liikkeessä vain niin kauan kun nappi on painettuna pohjaan. Samoin X:lla ja Z:lla kouraa saa auki ja kiinni.

Kuvaa klikkaamalla saat kuvan aukeamaan suurempana.

Tässä vielä video robosta liikkeessä.

Perusrobottia on helppo lähteä muokkaamaan ja kouran tilalle voi suunnitella varren jonka avulla robotti voi vaikka lyödä sählypalloa.

Bittikerholaisten rakentamien robottien kehikonvetokisa.