Micro:bit ja Scratch, mainio lisäarvo ohjelmointiin

Micro:bit on hauska pieni ”tietokone”, jossa on kaikenlaisia hauskoja ominaisuuksia. Edellisessä artikkelissa tutustutaan Micro:bitin perusominaisuuksiin. Micro:bitin perusajatuksena on tehdä ensin ohjelma tietokoneella ja valmis ohjelma sitten ladataan Micro:bittiin joka toimii itsenäisesti Micro:bitissä.

Micro:bit keskustelee sujuvasti myös Scratchin kanssa, ja vaikka valitettavasti moni mielenkiintoinen ominaisuus ei ole Scratchin kautta käytössä, tuo Micro:bit valtavasti lisäarvoa Scratchilla ohjelmien rakenteluun.

Seuraavat Micro:bit käskyt ovat käytössä Scratchissa:

Käytännössä Scratch tukee Micro:bitin A ja B-nappeja, asennon ja liikkeen tunnistinta, alareunan nastoja sekä 5×5 led-näyttöä.

Tärkein ero Micro:bitin oman ohjelmointityökalun ja Scratchin välillä on, että koodia ei tarvitse erikseen Micro:bittiin ja ajaa sieltä, vaan Micro:bit keskustelee sujuvasti Scratch-koodin kanssa.

Micro:bit on siis Scratchissa parhaimmillaan esim. peliohjaimena; sen sijaan että hahmoa liikutetaan näppäimistöllä, voidaan näppäimistökomennot korvata Micro:bitin kallistuskomennoilla. Kun vielä Legoista tai pahvista rakentaa ratin johon Micro:bit kiinnitetään tukevasti, on langaton rallipelin ohjain valmis!

Micro:bit palikat aktivoidaan Scratchissa samalla tavalla kuin esim. Lego Boost. Micro:bit vaatii toimiakseen myös Scratch Linkin ladattuna muistiin, kuten myös Legot.

Kaunein ominaisuus Scratchissa on että yhdellä kertaa Scratchiin voi olla liityneenä useita erilaisia asioita, esim. sekä Lego Boost että Micro:bit. Tämä mahdollistaa esim. aiemmassa artikkelissa esitellyn Lego-robotin ohjaamisen Micro:bitin avulla.

Toimiakseen Scratchin kanssa Micro:bittiin pitää ladata Scratchin kotisivuilta löytyvä HEX-tiedosto. Lataus tehdään samoin kuin normaalistikin Micro:bitin ohjelmien lataus, eli Micro:bit liitetään USB:lla koneen kylkeen ja tiedosto copy-pastetetaan Micro:bittiin.

Summa Summarum: mahdollisuus Micro:bitin liittämiseen Scratchiin vahvistaa vain entisestään ajatusta siitä että Scratch on mainio ensimmäinen ohjelmointiympäristö, koska samaan ympäristöön saa liitettyä niin monenlaista ekstraa.