Bittikerhon rekvisiitta: Tietokoneita ja tekniikkalegoja

Bittikerho pyörii Raisiossa nyt toista vuotta, ja toiminta on pikku hiljaa löytänyt uomansa. Millaista toimintaa Bittikerhossa sitten on, ja mitä rekvisiittaa tällaisen kerhon pyöritykseen tarvitaan?

Bittikerho alkoi ohjelmointikerhona, ja pääasiallinen työväline oli Scratch. Tämän sivuston muissa artikkeleissa on jaettukin muutamia projekteja, joita kerholaisten kanssa on toteutettu. Täältä löytyvät opetusvideot kuvaavat myös hyvin mitä Bittikerhossa on tarkoitus ohjelmoinnista opetella.

Keväällä 2020 kerho sai uuden ulottuvuuden, kun lähdimme rakentamaan tekniikkalegoja ja rakentamaan niiden avulla roboja ja muita. Korona katkaisi kevään kerhon, mutta nyt syksyllä homma on taas päässyt jatkumaan. Konsepti on seuraava: alkusyksystä kävimme ohjelmoinnin ja Scratchin perusteita ja rakensimme hauskoja ohjelmia ja pelejä, ja sen jälkeen kerholaiset pääsivät rakentamaan tekniikkalegoilla luomuksia ja pistämään ne liikkeelle.

Tietokoneet ovat tietysti yksi edellytys tällaisen kerhon pyörittämiseen. Scratch on siitä kiitollinen ohjelmointiympäristö, että se ei vaadi tietokoneilta juurikaan tehoa. Bittikerho on saanut lahjoituksena vähän vanhempia läppäreitä, joilla ei nykypelejä pyöritä (eikä esim. Unityä) mutta Scratchiin ne ovat vallan riittäviä.

Lego-robotiikkaa varten taas tarvitaan sekä ohjelmoitavia Legoja että skalaisia (tekniikka)legopalikoita. Ohjelmoitavat legot tarkoittavat käytännössä Lego Mindstormseja, Lego Boosteja tai Lego WeDo 2.0:aa. Näistä Mindstorms on kaikkein monipuolisin, mutta myös selkeästi kallein.

Bittikerhoa varten on keräilty Lego Boost-settejä Tori.fi:sta ja Huuto.net:sta. Käytettyjen settien hankinta on säästänyt todella pitkän pennin. Toki Mindstormsejakin löytyy kauppapaikoilta mutta käytettyinäkin ne ovat aika hunajan hintaisia.

Lego Boost koostuu isosta mötikästä, joka sisältää kaksi moottoria ja asentotunnistimen sekä irtomottoorista ja etäisyys/väritunnistimesta jotka voidaan liittää keskusmötikkään. Boostin mukana tulee myös yli 800 palaa legoja, mutta valitettavasti suurin osa paloista on pieniä ”koristepaloja”, joita ei pysty kauhean tehokkaasti hyödyntämään vapaassa rakentelussa.

Sen vuoksi netin toripalstoilta on osteltu Bittikerhoa varten myös useita eriä irtotekniikkalegoja. Nämä ovat sisältäneet ison kasan osia, jotka ovat joskus olleet osa jotain tekniikkalegosarjaa, mutta sittemmin kasattu yhdeksi pinoksi.

Bittikerhon käyttöön onkin kertynyt hyvä setti sekalaista tekniikkalego-sälää; perustolppia, tankoja, hammaspyöriä, nipukoita, napukoita, telaketjuja yms. Palat eivät aivan heti lopu kesken, tosin luomuksen värimaailma saattaa olla joskus jännittävä jos tietyn värisiä ei löydykään tarpeeksi.

Legot kannattaa pitää järjestyksessä.

Seurakunnan kerhona Bittikerho ohjelmointeineen ja legon rakennuksineen toimii erittäin hyvin; näiden kanssa on äärettömän helppo osoittaa, että pelkästään palikoita satunnaisesti yhteen kasaamalla ei saa mitään toimivaa aikaiseksi, vaan ohjelmat, lego-robotit ja elämä vaativat Suunnittelijan.